Wat doet u na een echtscheiding: uw huis verkopen of uw ex-partner uitkopen?

Soms werkt het niet meer samen. Een echtscheiding is dan de enige optie. Naast dat een echtscheiding op zichzelf al het nodige regelwerk met zich meebrengt, moeten er ook besluiten worden genomen over de verdeling. Als er een koopwoning in het spel is bijvoorbeeld. Hierover moet een besluit worden genomen: gaat u de woning verkopen of wilt u uw ex partner uitkopen? 

 

Uw woning verkopen met uw ex

Hoe de verdeling van de woning in zijn werk gaat, ligt aan de voorwaarden van het huwelijk. Bent u destijds getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden? In het eerste geval zal alles gelijkwaardig door tussen u tweeën worden gedeeld. Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan zal de verdeling afhankelijk zijn van de gestelde voorwaarden.

Het voordeel van woningverkoop is dat er in de huidige huizenmarkt voornamelijk sprake is van overwaarde. Bij de verkoop van de woning profiteert u hiervan, terwijl dit bij uitkopen niet het geval is.
 

Uw ex partner uitkopen: dit is hoe het werkt

Als u in het koophuis wil blijven wonen na de scheiding, moet u eerst een overeenkomst sluiten met uw ex partner. Zo moet er akkoord worden gegeven door uw ex en de hypotheekverstrekker. Die laatste zal bekijken of het u lukt om de hypotheek in uw eentje te betalen. Als dit het geval is, dan zal u groen licht krijgen en wordt het huis van u, nadat u uw partner heeft uitgekocht.
 

Kosten van het uitkopen

Als u in het huis blijft wonen, heeft uw partner recht op de helft van de waarde van het huis. Deze waarde moet worden vastgesteld door middel van een woningtaxatie. Als er sprake is van overwaarde moet u de helft daarvan betalen aan uw ex. Als er een schuld op het huis rust, moet uw ex partner de helft van deze onderwaarde uitbetalen aan u.

Bijvoorbeeld: u heeft een hypotheek van 250.000 euro. Na taxatie van de woning blijkt dat uw woning een waarde van 350.000 euro heeft. Er rust een overwaarde van 100.000 euro op de woning. Uw ex partner heeft dan recht op de helft van de overwaarde, wat 50.000 euro is.
 

Overige kosten

Houd naast deze kosten ook rekening met overige kosten, zoals notariskosten. Deze worden in rekening gebracht omdat er een akte van verdeling moet worden opgesteld. Hierin wordt vastgelegd dat de woning op uw naam komt te staan.  Anders blijft uw ex-partner aansprakelijk voor het aflossen van de hypotheek en rente. De kosten die hierna erbij komen, moet u onderling afspreken.
 

Wat is de beste optie voor voor u?

Wilt u graag in uw huidige woning blijven wonen en is uw ex partner uitkopen financieel geen probleem voor u? Dan is het uitkopen van uw ex een goed idee. Wanneer u geen verlangen heeft om het huis te houden en graag een frisse start wil, is het huis verkopen de beste optie. 
 

Kiest u voor woning verkoop? Wij helpen u verder!

Als uw ex partner uitkopen voor u geen optie is, is woningverkoop de voor de hand liggende optie. Onze ervaren makelaars staan dan voor u klaar. Samen met u zorgen zij er voor dat de verkoop van de woning zo soepel mogelijk verloopt. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust eens contact met ons op en we helpen u graag verder!

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring