Stappenplan bedrijfspand kopen: Hier moet je op letten
Geplaatst op 2 mei 2025Het kopen van een bedrijfspand is een belangrijke stap voor elke ondernemer. Of je nu wil uitbreiden, investeren in vastgoed of een betere locatie zoekt, het proces vraagt om een doordachte aanpak. Van financiële zaken tot de sleuteloverdracht: een goede voorbereiding voorkomt verrassingen. In deze blog nemen we je mee door het proces en geven we aan waar je op moet letten.
Stap 1: Bepaal je wensen en eisen
Het type bedrijfspand is van grote invloed op je keuze: een kantoor, winkelruimte of magazijn stelt elk andere eisen. Controleer daarom altijd het bestemmingsplan om zeker te weten dat jouw bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan.
Daarnaast is het belangrijk dat het pand past bij je bedrijfsactiviteiten en ruimte biedt voor toekomstige groei. Locatie is daarbij cruciaal: moet het goed bereikbaar zijn voor personeel en klanten of is het essentieel dat je achteraf gelegen bent? Uiteraard speelt de grootte ook mee, een goede verhouding vinden tussen kantoor- en bedrijfsruimte kan ooit lastig zijn. Wij kunnen als bedrijfsmakelaar mee denken over een eventuele andere invulling van een van de twee.
Stap 2: Budget en financiering bedrijfspand
Bij de aankoop van een bedrijfspand zijn er verschillende kosten die bovenop de aankoopprijs komen. De meeste objecten worden verkocht onder de noemer ‘kosten koper, ofwel k.k., wat betekent dat de koper verantwoordelijk is voor verschillende bijkomende kosten. Er is een verschil tussen ‘kosten koper’ en ‘de kosten die bij een aankoop komen kijken’. Wij leggen uit wat het verschil is.
Onder de noemer ‘kosten koper’ valt het volgende:
- Overdrachtsbelasting. Op dit moment is het tarief voor niet-woningen 10,4% van de koopsom. Voor woningen die niet als hoofdverblijf dienen zoals beleggingen of tweede woningen wordt dit per 1 januari 2026 gewijzigd naar 8%.
- Notariskosten, voor de eigendomsoverdracht. En in sommige gevallen ook voor het opstellen van een hypotheekakte als er sprake van een financiering is.
- Kadasterkosten, voor het inschrijven van de aktes in het Kadaster.
Eventuele overige kosten koper zakelijk pand:
- Taxatiekosten, ingeval er een financiering voor de aankoop van het object nodig is.
- Desgewenst advieskosten, denk hierbij aan de kosten voor een aankoopmakelaar, jurist of fiscalist.
- Renovatie of verduurzamingskosten van het object.
- Bouwtechnisch onderzoek van het aan te kopen object, dit ingeval bij twijfel over de staat van het pand.
Veel ondernemers financieren de aankoop van een bedrijfspand door middel van een lening. Banken eisen hiervoor, naast een inzicht in de financiële situatie van het bedrijf, een taxatierapport van het aan te kopen object. Het is aan te raden vroeg te beginnen met oriënteren welke bank het beste bij je past en welke taxateur de taxatie kan en mág uitvoeren. Het opstellen van een taxatierapport kan namelijk al gauw 2 à 3 weken tijd in beslag nemen.
Verder is het belangrijk te letten op het energielabel van het pand. Het begint bij de vraag of er een energielabelplicht op zit. Als hierop het antwoord ja is, is het raadzaam dit label op te vragen. Het is goed om te weten dat er op de meeste kantoren een label C plicht zit, vanaf 2023 is dit een label A plicht. Voor de winkelruimten geldt sinds 1 januari 2025 een label D plicht.
Op de meeste utiliteitsgebouwen rust een uitzondering. Ben je benieuwd of het object dat je wilt aankopen een labelplicht heeft? Wij leggen het je graag uit.
Stap 3: Zoek het juiste bedrijfspand
Met een helder financieel inzicht en een goed beeld van wat jouw bedrijf nodig heeft, kun je gericht beginnen met de zoektocht. Een aankoopmakelaar kan je in dit proces goed ondersteunen. Wij kunnen ons als aankoopmakelaar onderscheiden door actief mee te zoeken (iets wat wellicht wenselijk is op deze krappe arbeidsmarkt), actief mee te denken over de mogelijkheden van een pand, te onderhandelen met de verkoopmakelaar en je begeleiden in het gehele aankooptraject.
Het is raadzaam meerdere objecten te bekijken om een goed beeld te kunnen vormen wat bij jou past.
Stap 4: Onderhandelen en een bod uitbrengen op een bedrijfspand
Voordat je een bod uitbrengt is het belangrijk om zeker te weten dat het object aan je eisen voldoet. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een mondeling akkoord bindend is en er bij de aankoop van een bedrijfsobject géén sprake is van bedenktijd.
Ingeval je het geschikte object gevonden hebt, begint de onderhandeling. Dit gaat niet alleen over de prijs, maar ook over opleveringsvoorwaarden.
Bij een akkoord wordt de koopovereenkomst opgesteld. Het kan zijn dat er geen ontbindende voorwaarden zijn, dan is de koopovereenkomst meteen onherroepelijk. Maar meestal zijn deze er wel, indien je een financiering nodig hebt loopt er bijvoorbeeld een financieel voorbehoud. Daarnaast zou er ook nog sprake kunnen zijn van een voorbehoud bouwkundige keuring. Een en ander hangt af van wat je overeenkomt met verkoper tijdens de onderhandelingen.
Stap 5: Financiering afronden en sleuteloverdracht
Is de financiering rond en de bouwtechnische keuring in orde? Gefeliciteerd! Je aankoop is definitief. De notaris zal nu zorg dragen voor het transport en de inschrijving bij het Kadaster. Voordat je samen met de verkoper naar de notaris gaat, zal er nog een eind-inspectie en sleuteloverdracht plaatsvinden. In de meeste gevallen is dit samen met de verkoopmakelaar. Gezamenlijk maken jullie nog een ronde door het gekochte, om er zeker van te zijn dat alles in de staat is zoals je bent overeengekomen.
Een bedrijfspand kopen? Bereid je goed voor.
Een doordachte aanpak bespaard tijd en geld bij de aankoop van een bedrijfspand. Een ervaren bedrijfsmakelaar kan je begeleiden bij de zoektocht, onderhandelingen en juridische afhandeling.
Wil je advies of ben je op zoek naar een bedrijfsobject en wil je ontzorgt worden? Onze specialisten bij Adriaan van den Heuvel bedrijfsmakelaars staan voor je klaar. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden of kom langs voor een kop koffie.